Biografie

Koen van Dijk…

… is schrijver, regisseur en vertaler. Hij schreef het script en de originele Nederlandse teksten van ‘Cyrano de musical’ (geproduceerd in Nederland, België, Duitsland, de VS en Japan). Voor de Broadway-productie (1993) ontving hij twee Tony nominaties; in de categorieën Best Book en Best Original Score. Samen met componist Ad van Dijk schreef hij ook de musicals ‘Joe’ (1997) en ‘Rex’ (2001). Het lied ‘Inspiratie’ uit ‘Joe’ (gezongen door Mathilde Santing) werd in 2013 uitgeroepen tot Nieuwe Klassieker.

Koen van Dijk regisseerde o.a. ‘Fame’ (1999), ‘Cyrano’ (Tokio, 2000), ‘Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer’ (2003), ‘Into the Woods’ (2007). Hij was mede-oprichter en artistiek directeur van theater M-Lab, laboratorium voor muziektheater, Amsterdam.

Hij vertaalde meer dan 25 musicals, met name het werk van Stephen Sondheim. Veel losse songs van Sondheim, maar ook negen complete musicals: ‘Sweeney Todd’, ‘Into the Woods’, ‘West Side Story’, ‘Company’, ‘Sunday in the Park with George’, ‘A Little Night Music’, ‘Anyone Can Whistle’, ‘Follies’ en ‘Merrily We Roll Along’.

Speciale vermelding verdienen de voorstelling over Nelson Mandela ‘Amandla! Mandela’ (2009 en 2016; tekst en regie) en ‘Sunday in the Park with George’ (2010; vertaling en regie) waarvoor M-Lab de Prijs van de Nederlandse Theaterkritiek kreeg.

Koen van Dijk is de auteur van ‘Cyrano – het dagboek’, uitgegeven bij International Theatre & Film Books. Dit boek beschrijft de onstaansgeschiedenis van ‘Cyrano – de musical’ en vertelt over de cultuurclash toen deze op Broadway geproduceerd werd.

Opleiding

Koen van Dijk studeerde af aan de Gerrit Rietveld Academie, Amsterdam. Zijn theateropleiding kreeg hij van Frank Sanders.

Prijzen en nominaties

Voor ‘Cyrano’, samen met Ad van Dijk, de Perspectiefprijs 1993.

Voor ‘Cyrano’ (Broadway) twee Tony-nominaties 1994 in de categorieën Best Book en Best Score (samen met Ad van Dijk).

Voor ‘Bloedbroeders / Blood Brothers’ Antwerpen een Musical Award Beste Productie 2004 en een nominatie Beste Regie.

Voor ‘Als op het Leidseplein’, samen met Dick van den Heuvel, nominatie Musical Award 2005 voor Beste Script.

Voor ‘Into the Woods’ een Musical Award 2008 Beste Vertaling en een nominatie Beste Regie.

Theater M-Lab (Koen van Dijk als directeur) kreeg m.n. voor ‘Sunday in the Park with George’, maar ook voor de overige (Sondheim-) producties van dat jaar de Prijs van de Nederlands Theaterkritiek 2010.

Voor ‘Kiss of the Spider Woman’ een nominatie Musical Award (vertaling) en een nominatie Beste Kleine Musical (regie).

Voor ‘Sweeney Todd’ een eervolle vermelding voor de vertaling bij de Musical Awards 2017.

Voor ‘The Bridges of Madison County’ een nominatie Musical Award (vertaling) en een nominatie Beste Kleine Musical (regie).

Voor ‘The Color Purple’ een nominatie Musical Award ‘Beste Regie’.

Voor ‘Fun Home’ twee nominaties Musical Award (vertaling én regie). Fun Home kreeg de Musical Award als Beste Kleine Musical.

koen-van-dijk-01

Première ‘The Color Purple’. Foto: Bob Bronshoff

Scan Musical Awards 2

Musical Award voor ‘Into the Woods’. Foto: Roy Beusker

Contact

Stuur een e-mail

Stuur een e-mail. Ik reageer zo snel mogelijk.

Start typing and press Enter to search