Biografie

Koen van Dijk…

… is schrijver, regisseur en vertaler. Hij schreef het script en de originele Nederlandse teksten van ‘Cyrano de musical’ (geproduceerd in Nederland, België, Duitsland, de VS en Japan). Voor de Broadway-productie (1993) ontving hij twee Tony nominaties; in de categorieën Best Book en Best Original Score. Samen met componist Ad van Dijk schreef hij ook de musicals ‘Joe’ (1997) en ‘Rex’ (2001). Het lied ‘Inspiratie’ uit ‘Joe’ (gezongen door Mathilde Santing) werd in 2013 uitgeroepen tot Nieuwe Klassieker.

Koen van Dijk regisseerde o.a. ‘Fame’ (1999), ‘Cyrano’ (Tokio, 2000), ‘Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer’ (2003), ‘Into the Woods’ (2007). Hij was mede-oprichter en artistiek directeur van theater M-Lab, laboratorium voor muziektheater, Amsterdam.

Hij vertaalde veel musicals, met name het werk van Stephen Sondheim: ‘Sweeney Todd’, ‘Into the Woods’, ‘West Side Story’, ‘Company’, ‘Sunday in the Park with George’, ‘A Little Night Music’ en daarnaast vele losse songs.

Speciale vermelding verdienen de voorstelling over Nelson Mandela ‘Amandla! Mandela’ (2009 en 2016; tekst en regie) en ‘Sunday in the Park with George’ (2010; vertaling en regie) waarvoor M-Lab de Prijs van de Nederlandse Theaterkritiek kreeg.

 

Opleiding

Koen van Dijk studeerde af aan de Gerrit Rietveld Academie, Amsterdam. Zijn theateropleiding kreeg hij van Frank Sanders.

 

Overzicht

Voor een compleet overzicht van het werk: zie menu ‘Producties’. Daar is een complete lijst te vinden met producties. Of zoek via het menu ‘Portfolio’. Deze pagina toont een selectie van de 24 belangrijkste producties.

koen-van-dijk-01

Première ‘The Color Purple’. Foto: Bob Bronshoff

Scan Musical Awards 2

Musical Award voor ‘Into the Woods’. Foto: Roy Beusker

Contact

Stuur een e-mail

Stuur een e-mail. Ik reageer zo snel mogelijk.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search